Pridesommar för en idrottsrörelse i regnbågens färger

Pridesommaren har startat. Den här veckan är det West Pride i Göteborg där temat är ”Idrott ur ett HBTQI-perspektiv”. Där deltar Riksidrottsförbundet i seminarium om transpersoners vara eller icke vara inom elitidrotten.

Sidan uppdaterades: 8 juni 2023

Under sommarhalvåret genomförs Prideveckor och Prideparader runt om i olika städer. Den här veckan är det West Pride i Göteborg och RF-SISU Västra Götaland arrangerar tillsammans med Riksidrottsförbundet flera seminarier under veckan. Bland annat om transpersoners vara eller icke vara inom elitidrotten. Just transpersoner och elitidrott är ett område där personens egen vilja bland annat krockar med tävlingsregler på nationell och/eller internationell nivå och med antidopingregler.

– Just elitidrotten kan vara utmanande när det gäller inkludering av transpersoner. Här pågår diskussioner både nationellt och internationellt och exempelvis Svenska Gymnastikförbundet och Svenska Curlingförbundet har ändrat i tävlingsregler för ökad inkludering. Idrotten pratar om det och möter utmaningarna, men det är svårt och skiljer sig en hel del beroende på idrott, säger Liselotte Ohlson, avdelningschef elitidrott Riksidrottsförbundet.

Många svenska elitaktiva och specialidrottsförbund är föregångare när det gäller att signalera vikten av inkluderande idrott för alla, bland annat med hjälp av kaptensbindel i regnbågsfärger eller som via ishockeyns SHL Pride week som genomförs varje år. Kaptensbindeln har även bidragit till diskussioner vid stora internationella mästerskap liksom om rättigheter för HBTQI-personer, senast inför och under fotbolls-VM i Qatar.

– Även om det är viktigt med förebilder och att det finns möjligheter för alla kroppar på alla nivåer inom idrotten så för att nå dit behövs fortsatt utveckling av en mer transinkluderande idrott för barn, unga och hela breddidrottsverksamheten. Där finns redan en viss transinkludering men kunskapen och insatserna behöver fortsatt öka, säger Liselotte Ohlson.

Pride

West Pride genomförs 5–11 juni i Göteborg. RF-SISU Västra Götaland arbetar då tillsammans med West Pride med representation av idrott under paraden men också med fördjupade diskussioner och seminarium under veckan.

Under West Pride arrangerar RF-SISU Västra Götaland en organisationsledarutbildning och en tränarutbildning. Dessa bygger på RF-SISUs ordinarie utbildningar som innefattar inkluderande ledarskap och som hjälper dig att forma inkluderande föreningsmiljöer.

RF-SISU distrikt runt om i landet deltar och samverkar på liknande sätt i lokala Prideveckor. Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna samordnar idrottens deltagande under Stockholms Prideparad, 5 augusti 2023.

För mer information kontakta

Liselotte Ohlson
Avdelningschef elitidrott Riksidrottsförbundet
liselotte.ohlson@rfsisu.se
0708-630 934

Thomas Gehöör
Samordnare idrottens utbildningar RF-SISU Västra Götaland
thomas.gehoor@rfsisu.se
0709-26 58 94

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 5 juni 2023